photo alexandros papandreou

Ταχινόπιτες

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Ταχινόπιτες
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ταχίνι
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. κανέλα
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ξηρή μαγιά.
  2. Ξεκινάμε το ζύμωμα, με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
  3. Αποσύρουμε τη ζύμη από τον κάδο, την τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε άλλο λίγο με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα.
  4. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 25-30 λεπτά, καλά σκεπασμένα.
  5. Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε και το μείγμα αυτό σε 8 ίσα μέρη.
  6. Σε καλά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τα ζυμαράκια, με την βοήθεια ενός πλάστη σε λεπτά ορθογώνια, μακρόστενα φύλλα.
  7. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ενός φύλλου το 1/8 από το μείγμα με το ταχίνι, αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό περίπου 1 δαχτύλου.
  8. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, την κλείνουμε καλά στην ένωση, πιάνουμε τις 2 άκρες, στρίβουμε το ζυμάρι σαν καραμέλα και τυλίγουμε κυκλικά το μακρόστενο ζυμάρι, δημιουργώντας ένα στριφτάρι.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα 7 ζυμαράκια και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  10. Αφήνουμε τις ταχινόπιτες να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για άλλα 10-15 λεπτά.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.
  12. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

20'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

20'-25'
ANAMONH

45'
ΜΕΡΙΔΕΣ

8
ΕΥΚΟΛΗ