ΥΛΙΚΑ
- 900 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. αλάτι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. νερό χλιαρό
- 30 γρ. πετιμέζι
Για το μείγμα της μαγιάς
- 12 γρ. Αλλατίνη ξηρή μαγιά
- 30 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 100 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το πανάρισμα
- νερό
- σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το μείγμα της μαγιάς: Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί μαζί με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το νερό, το πετιμέζι, το μείγμα της μαγιάς, και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 10-12 λεπτά.
- Αποσύρουμε τη ζύμη από το μίξερ, ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά με τα χέρια μας και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1½-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Τη ζυμώνουμε ελαφρώς, με λαδωμένα χέρια, για 1-2 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια 90-100 γραμμαρίων και πλάθουμε σε κουλούρια.
- Σε δυο μεγάλα βαθιά πιάτα βάζουμε στο ένα νερό, στο άλλο σουσάμι και παράλληλα τοποθετούμε στον πάγκο ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Βυθίζουμε τα πλασμένα κουλούρια στο νερό, έπειτα στο σουσάμι να παναριστούν καλά και τα τοποθετούμε στο ταψί.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
15'-20'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
20-25'
ANAMONH
160'-165'
ΜΕΡΙΔΕΣ
14-16 τμχ
ΕΥΚΟΛΗ