photo alexandros papandreou

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Κουλούρια Θεσσαλονίκης
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για το μείγμα της μαγιάς

Για το πανάρισμα

  • νερό
  • σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το μείγμα της μαγιάς: Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί μαζί με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το νερό, το πετιμέζι, το μείγμα της μαγιάς, και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 10-12 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε τη ζύμη από το μίξερ, ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά με τα χέρια μας και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1½-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Τη ζυμώνουμε ελαφρώς, με λαδωμένα χέρια, για 1-2 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια 90-100 γραμμαρίων και πλάθουμε σε κουλούρια.
  6. Σε δυο μεγάλα βαθιά πιάτα βάζουμε στο ένα νερό, στο άλλο σουσάμι και παράλληλα τοποθετούμε στον πάγκο ένα ταψί με λαδόκολλα.
  7. Βυθίζουμε τα πλασμένα κουλούρια στο νερό, έπειτα στο σουσάμι να παναριστούν καλά και τα τοποθετούμε στο ταψί.
  8. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά.
  9. Μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20-25 λεπτά.
  10. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

15'-20'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

20-25'
ANAMONH

160'-165'
ΜΕΡΙΔΕΣ

14-16 τμχ
ΕΥΚΟΛΗ