ΥΛΙΚΑ
ZYMH
- 500γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έξτρα για το άνοιγμα
- 1 φλ. κρύο νερό
- ½ φλ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 250γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (κομμάτι)
ΓΕΜΙΣΗ
- 1 ολόκληρο μοσχαρίσιο φιλέτο 1,5 κιλό δεμένο με σπάγκο
- 1 κρόκος, από μεσαίο αβγό
- 10 φέτες προσούτο ή μπέικον
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα
- 1κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 50 ml κρασί
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σφολιάτα, δημιουργούμε έναν κρατήρα με το αλεύρι και βάζουμε στο κέντρο τα υλικά εκτός από το κομμάτι βούτυρο.
- Αφού γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Όταν τη βγάλουμε, φτιάχνουμε μια λακούβα στο κέντρο, βάζουμε το κομμάτι του βουτύρου που έχει λιώσει και με έναν πλάστη ανοίγουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα αλευρώνουμε.
- Διπλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές. - Δημιουργούμε πάλι μια ομοιόμορφη ζύμη, την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Τα βγάζουμε από το ψυγείο για να μαλακώσουν και τα ανοίγουμε.
- Για τη γέμιση: Πασπαλίζουμε αλάτι και πιπέρι το φιλέτο, σοτάρουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και αφήνουμε στην άκρη.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
- Απλώνουμε με τη σειρά τις φέτες του μπέικον πάνω σε μία μεμβράνη, ακουμπώντας τη μία πάνω στην άλλη στην άκρη.
- Από πάνω απλώνουμε το μείγμα μας με τα μανιτάρια, από πάνω βάζουμε το φιλέτο, και κάνουμε ρολό το φιλέτο με τα μπέικον.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί, μεταφέρουμε το ρολό, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και το κλείνουμε καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 – 45’, μέχρι να πάρει η σφολιάτα ένα καλό χρώμα.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
50'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
45'
ΜΕΡΙΔΕΣ
10
ΔΥΣΚΟΛΗ