Πίτσα με σπιτική ζύμη
με BBQ sauce και καραμελωμένα κρεμμύδια
από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 500 γρ. Αλλατίνη Αλεύρι Σπιτικά Ζυμώματα για Πίτσα & Focaccia
- 330 γρ. χλιαρό νερό
- 6 γρ. Αλλατίνη Ξηρή Μαγιά
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 4 πρέζες αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κρεμμύδια
- 2 κ.σ ζάχαρη καστανή
- 1 κ.σ ζάχαρη μαύρη
- 4 κ.σ λευκό ξίδι
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. BBQ sauce
- 200 γρ. gouda, τριμμένο
- 220 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 12-14 ντοματίνια
- 200 γρ. μπέικον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο ενός μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, το ελαιόλαδο και με το γάντζο ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
- Aποσύρουμε από το μίξερ και την ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά με τα χέρια μας σε έναν καθαρό και στεγνό πάγκο εργασίας.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του δωματίου.
- Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το ξαναζυμώνουμε με τα χέρια μας σε καθαρό πάγκο εργασίας, το χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, ανοίγουμε τα ζυμάρια στο σχήμα πίτσας με τη βοήθεια ενός πλάστη, τα μεταφέρουμε σε ταψιά και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C, πάνω-κάτω στις αντιστάσεις.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια στην μέση και έπειτα σε φέτες, το μπέικον σε λεπτά μπαστουνάκια, τα ντοματίνια εγκάρσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σοράρουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη, προσθέτουμε το λευκό ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Απλώνουμε ισόποσα στα δύο ζυμάρια τη BBQ sauce. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τη μοτσαρέλα, το gouda, το μπέικον και τέλος τα ντοματίνια, τοποθετώντας τα με το άνοιγμά τους προς τα πάνω.
- Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε χαμηλά για 14-16 λεπτά.