Τάρτα χωρίς ζάχαρη
με κρέμα βανίλιας, βάση πτι-μπερ & καλοκαιρινά φρούτα
από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 700 ml γάλα
- 6 κρόκοι αυγού
- 80 γρ. μελι
- 110 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βάση:
- 1 συσκευασία Αλλατίνη Πτι-Μπερ Χωρίς Ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 50 γρ. γάλα
- 50 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σερβίρισμα:
- 10 φράουλες
- 4 βερίκοκα
- 10 κεράσια
- 120 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 120 γρ. σμέουρα (raspberries)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα multi χτυπάμε τα Αλλατίνη Πτι-Μπερ μέχρι να θρυμματιστούν τελείως.
- Σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε τα αυγά, τον κρόκο, το γάλα, το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε στο μείγμα τα τριμμένα Πτι-Μπερ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή ταρτιέρα 22-24 εκ. την οποία έχουμε βουτυρώσει, και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να απλώσουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 12-15 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής τοποθετούμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί αλλά να μην βράσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους μαζί με το μέλι και το αλεύρι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μπολ το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, για να μην ψηθούν οι κρόκοι, και έπειτα ξαναβάζουμε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι.
- Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε την κρέμα ανακατεύοντας με πλαστική σπάτουλα συνεχώς, μέχρι να δέσει.
- Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη την απλώνουμε σε ένα ταψάκι και την καλύπτουμε αμέσως με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται πάνω στην κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και μετά την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά. Βγάζουμε από το ψυγείο, την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ και την χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσει μία λεία υφή.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην βάση της τάρτας, κόβουμε τα φρούτα, τα τοποθετούμε πάνω στην τάρτα ομοιόμορφα και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
15'
ANAMONH
60'
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΥΚΟΛΗ