photo alexandros papandreou

Τάρτα Λεμόνι

και βάση πτι-μπερ χωρίς ζάχαρη

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Τάρτα Λεμόνι
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη βάση

 Για την κρέμα λεμονιού

  • 240 γρ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 265 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 3 κρόκοι (κρατάμε τα ασπράδια για την μαρέγκα)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κουταλιές corn flour
  • 19 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια από το ψυγείο

Για τη μαρέγκα

  • 3 ασπράδια, από μεσαία αβγά
  • ½ κουταλάκι κρεμόριο
  • 100 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Σε ένα μούλτι τοποθετούμε τα Πτι-Μπερ και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν τελείως.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, τον κρόκο, το γάλα, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα τα τριμμένα πτι-μπερ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη.
  6. Απλώνουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή ταρτιέρα 22-24 εκ., μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
  7. Για την κρέμα λεμονιού. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, τα αβγά, τους κρόκους, το αλάτι, το corn flour και ανακατεύουμε συνεχώς, με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να δέσει η κρέμα λεμονιού.
  8. Προσθέτουμε ένα-ένα τα κυβάκια, περιμένοντας πρώτα να ομογενοποιηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το άλλο.
  9. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μία διάφανη μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς όση ώρα ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
  10. Για την μαρέγκα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  11. Τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο ενός μίξερ μαζί με το κρεμόριο και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν τα ασπράδια.
  12. Προσθέτουμε σε 4 δόσεις τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή μαρέγκα, την οποία και τοποθετούμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσια μύτη.
  13. Απλώνουμε την κρέμα λεμονιού στην τάρτα, από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα, δημιουργώντας μικρές ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.
  14. Μεταφέρουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε για 12-14 λεπτά.
  15. Αποσύρουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, να σφίξει.
  16. Αφαιρούμε από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

30'
ANAMONH

4 ώρες
ΜΕΡΙΔΕΣ

6-8
ΜΕΤΡΙΑ