ΥΛΙΚΑ
- 700 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. γάλα
- 3 φακελάκια Αλλατίνη Ξηρή Μαγιά
- 115 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά, μεσαίου μεγέθους
- ½ κ.γλ. μαστίχα, σε σκόνη
- 1 κ.γλ. κακουλέ
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. λικέρ kahlua
- 80 γρ. ηλιέλαιο
Για το ψήσιμο:
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 2 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη γέμιση, σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και το ηλιέλαιο, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα εκτός ψυγείου να κρυώσει καλά όση ώρα φτιάχνουμε το τσουρέκι.
- Για το τσουρέκι, στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, και περιμένουμε να ενσωματωθεί το ένα πριν προσθέσουμε το άλλο.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
- Προσθέτουμε στο μίξερ το γάλα με την μαγιά, τη μαστίχα, τον κακουλέ, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για λίγο.
- Αφαιρούμε από το μίξερ το φτερό, τοποθετούμε τον γάντζο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι για τσουρέκι χτυπώντας το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη. Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 25 λεπτά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει μία μαστιχωτή υφή.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα, για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να το απορροφήσει.
- Αποσύρουμε τη ζύμη από το μίξερ, την κόβουμε σε κομμάτια των 150 γραμμαρίων τα οποία πλάθουμε σε κορδόνια, πλέκουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν, σχεδόν, σε όγκο.
- Τοποθετούμε τον κρόκο μαζί με το νερό σε ένα μικρό μπολ και με ένα πινέλο ανακατεύουμε και αλείφουμε τα τσουρέκια.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 25-35 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζουμε με τη κρέμα σοκολάτας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
40'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
24'-35'
ANAMONH
120'
ΜΕΡΙΔΕΣ
8
ΜΕΤΡΙΑ