photo alexandros papandreou

Τυρόπιτα με πράσο

και Μακεδονίτικο φύλλο

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Τυρόπιτα με πράσο
4,6

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για το Μακεδονίτικο φύλλο

  • 500 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 280 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ξίδι
  • Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλα πράσα, κομμένα κατά μήκος και σε λεπτές φέτες
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα και σε λεπτές φέτες
  • 280 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.σ.βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. φέτα, χονδροσπασμένη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη, τοποθετούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε ένα μπολ και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  3. Δουλεύουμε τη ζύμη στον πάγκο μέχρι να αποκτήσει λεία υφή, την κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη καλά, για περίπου 30-40 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση τοποθετώντας ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  5. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μαζί με τη φέτα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε ένα στρογγυλό φύλλο, χαράζουμε, χωρίς να κόψουμε, ένα κύκλο στο κέντρο του φύλλου.
  7. Περιμετρικά του σχήματος που χαράξαμε κόβουμε με ένα μαχαίρι 12 ισομεγέθη κομμάτια που ενώνονται στο χαραγμένο κύκλο.
  8. Αλείφουμε όλο το φύλλο με το βούτυρο και ξεκινάμε και διπλώνουμε τα κομμάτια που έχουμε κόψει πάνω στον κύκλο που έχουμε χαράξει, αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο, πριν διπλώσουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να διπλώσουμε όλα τα κομμάτια πάνω στο κεντρικό τμήμα.
  9. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  10. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψί. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού και το στρώνουμε, αφήνοντας το να εξέχει λίγο από το ταψί.
  11. Προσθέτουμε την γέμιση στο φύλλο και την απλώνουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  12. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε μέγεθος ίδιο με του ταψιού, σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο και στρίβουμε προς τα μέσα όσο φύλλο περισσεύει κάνοντας μια μπορντούρα περιμετρικά.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

35'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

60'-70'
ΜΕΡΙΔΕΣ

8-10
ΜΕΤΡΙΑ