ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ
με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα & βάση Digestive
από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση:
- 1 συσκευασία Αλλατίνη Digestive με βρώμη γεμιστά με γεύση γιαούρτι
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 3 μήλα φούτζι ή γκαλά
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 40 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γλ. κανέλα, σε σκόνη
- ½ κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1 κ.σ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 40 γρ. cranberries, αποξηραμένα
- 40 γρ. blueberries, αποξηραμένα
- 40 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένο
- 40 γρ. κάσιους, χοντροσπασμένα
Για την κρέμα:
- 125 γρ. γάλα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κρόκος αυγού
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλια
- 1 κ.γλ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη γέμιση: σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά, και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Σοτάρουμε τα κυβάκια μήλου μαζί με την καστανή ζάχαρη μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν τα μήλα.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια, τα κάσιους, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα cranberries και τα blueberries και ανακατεύουμε καλά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η γέμιση.
- Αποσύρουμε το μείγμα της γέμισης από το τηγάνι και το απλώνουμε σε μία πιατέλα για να κρυώσει ελαφρώς.
- Για τη βάση: σε ένα multi χτυπάμε τα μπισκότα Αλλατίνη digestive μέχρι να θρυμματιστούν τελείως. Έπειτα, ρίχνουμε το τρίμμα σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και το στρώνουμε σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22 εκ.
- Για την κρέμα: σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τον κρόκο, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη.
- Συνθέτουμε την τάρτα, προσθέτοντας τη γέμιση μήλου πάνω στην βάση της τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
- Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
25-30'
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΜΕΤΡΙΑ