photo alexandros papandreou

Ψωμί Γάστρας

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Ψωμί Γάστρας
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο για 3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά μέσα στον κάδο.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά σπασμένη με τα χέρια μας και ζυμώνουμε για άλλα 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 3 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
  4. Αποσύρουμε τη ζύμη από τον κάδο, μεταφέρουμε σε ένα καθαρό πάγκο και σχηματίζουμε ένα στρογγυλό καρβέλι.
  5. Αφήνουμε το καρβέλι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για περίπου 2 ώρες, σκεπασμένο με μία νωπή καθαρή πετσέτα.
  6. Χτυπάμε με τα χέρια μας τη ζύμη, σε όλη της την επιφάνεια, να ξεφουσκώσει και να πέσει, σχηματίζουμε πάλι ένα καρβέλι, το σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες.
  7. Ξαναχτυπάμε το ζυμάρι με τα χέρια μας, το τοποθετούμε σε μία γάστρα, το σκεπάζουμε πάλι με νωπή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για τελευταία φορά 2 ώρες.
  8. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, δημιουργούμε με ένα ψαλίδι 5-6 ψαλιδιές στο καρβέλι, ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 70-75 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

35'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

70'-75'
ANAMONH

6 ώρες
ΜΕΡΙΔΕΣ

6
ΕΥΚΟΛΗ