photo alexandros papandreou

Μανιταρόπιτα

με παραδοσιακό φύλλο

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Μανιταρόπιτα
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

 

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. πορτομπέλο
  • 500 γρ. ασπρομανίταρα
  • 500 γρ. brown μανιτάρια
  • 100 γρ. chorizo
  • 150 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 120 γρ. λιαστές τομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 αβγά, μεσαία
  • αλάτι
  • πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι στον κάδο ενός μίξερ και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα, στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι.
  2. Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα, ρίχνοντας σταδιακά το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφρώς σφιχτή ζύμη.
  3. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο, την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας για να πάρει μια μαλακή υφή.
  4. Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, μεταφέρουμε σε ένα ταψί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 25-30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.
  5. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τα μανιτάρια σε φέτες, το chorizo σε κυβάκια, τις λιαστές τομάτες σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
  6. Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το chorizo, τα κρεμμύδια, τις λιαστές ντομάτες για 3-4 λεπτά, μέχρι να βγάλει το chorizo τα αρώματά του.
  7. Αποσύρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνοντας τα λιπαρά τους μέσα στο τηγάνι, το οποίο επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Σοτάρουμε τα πορτομπέλο, τα ασπρομανίταρα, τα brown μανιτάρια μέχρι να μαραθούν και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  9. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  10. Προσθέτουμε τα αβγά, το τριμμένο κασέρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  11. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ζύμης, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
  12. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση στο ταψί, στρώνουμε από πάνω τα άλλα 3 φύλλα, επαναλαμβάνοντας το πασπάλισμα, χαράζουμε με ένα μαχαίρι ελαφρώς τα φύλλα και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, στις αντιστάσεις, για 50-55 λεπτά, με το ταψί να είναι στην χαμηλή θέση του φούρνου.
  14. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

30'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

50'-55'
ANAMONH

30'
ΜΕΡΙΔΕΣ

6-8
ΕΥΚΟΛΗ