photo alexandros papandreou

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ

με ελιές και λιαστές τομάτες

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 800 γρ. Αλλατίνη Bread You Love Ηπειρώτικα Ζυμώματα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 400 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • Νισεστέ, για το άνοιγμα
 

Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. πράσα, κομμένα κατά μήκος και μετά σε φέτες
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ελιές Καλαμών ροδέλα
  • 200 γρ. λιαστές τομάτες, κομμένες σε μικρά μπαστουνάκια
  • 4 κ.σ. κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • 2 κ.σ. αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το Αλλατίνη Bread You Love Ηπειρώτικα Zυμώματα και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε λίγο λάδι, ξίδι και αλάτι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να φτιαχτεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη στον πάγκο για να πάρει μια μαλακιά υφή.
  3. Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και την αφήνουμε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια της ζύμης με νισεστέ και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε 6 πολύ λεπτά φύλλα.
  4. Τοποθετούμε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να μαραθούν και να μελώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις ελιές Καλαμών μαζί με τις λιαστές τομάτες, την κάπαρη, το αλεύρι, το ψιλοκομμένο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 40 εκ. και τοποθετούμε 3 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση καλά σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με την βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και αυτά το κάθε ένα ξεχωριστά. Γυρνάμε προς τα μέσα τα κομμάτια που περισσεύουν δημιουργώντας μια μπορντούρα και χαράζουμε με ένα μικρό μαχαίρι την πίτα σε 10-12 κομμάτια. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

70'-75'
ΜΕΡΙΔΕΣ

10-12
ΜΕΤΡΙΑ