ΥΛΙΚΑ
- 440 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- αλάτι
- 10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γλ μπαχάρι, τριμμένο
- ½ κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 145 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 220 γρ. μελάσα
- 1 αβγό, μεσαίο
- 1 κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
- 270 γρ. άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, τη μελάσα και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν πάλι μία σχετικά κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε το αβγό, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου στον κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί μία ζύμη.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο, κόβουμε με τα χριστουγεννιάτικα κουπάτ τα σχέδια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στον αέρα, για 9-11 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για το icing, τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο ενός μίξερ και με το σύρμαχτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ξεκινήσει να γίνεται μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σταδιακά σε 3-4 δόσεις την άχνη ζάχαρη μέχρι να δέσει και να σφίξει η μαρέγκα.
- Τοποθετούμε το icing σε σακούλες ζαχαροπλαστικής με λεπτές μύτες, στολίζουμε τα gingerbread cookies και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
20'-25'
ΜΕΡΙΔΕΣ
20-22 τμχ
ΕΥΚΟΛΗ