photo alexandros papandreou

Ανοιχτή πίτα

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Ανοιχτή πίτα
4,6

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Υλικά

Για το παραδοσιακό φύλλο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • 5 κ.σ. λευκό ξύδι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. χοιρινό καπνιστό
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 160 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι στον κάδο ενός μίξερ, δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο, ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να φτιαχτεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
  3. Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια μας, να πάρει μια μαλακή υφή, την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια και τα αφήνουμε, σκεπασμένα να ξεκουραστούν όση ώρα φτιάχνουμε τη γέμιση.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  5. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  6. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  7. Πασπαλίζουμε με την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη, προσθέτουμε το λευκό ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και αποσύρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  8. Για τη γέμιση. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το καπνιστό χοιρινό σε κυβάκια και χοντροκόβουμε τα κάστανα και το κατσικίσιο τυρί.
  9. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να ξεκινήσει να βγάζει τα αρώματα του.
  10. Μεταφέρουμε το χοιρινό και τα κάστανα στο μπολ με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αβγό και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  11. Σε ένα καθαρό πάγκο ανοίγουμε τα 3 κομμάτια της ζύμης, με την βοήθεια του νισεστέ, τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο, στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου 26 εκ., λαδώνοντας και το κάθε ένα φύλλο ξεχωριστά.
  12. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, τοποθετούμε το κατσικίσιο τυρί και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σαν γείσο, σχηματίζοντας μία ανοιχτή πίτα.
  13. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε χαμηλά για 60-65 λεπτά.
  14. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

60-65'
ΜΕΡΙΔΕΣ

6-8
ΕΥΚΟΛΗ