ΥΛΙΚΑ
Υλικά
Για το παραδοσιακό φύλλο
- 375 γρ. Αλλατίνη Αλεύρι Σπιτικά Ζυμώματα για Χωριάτικο Ψωμί & Πίτες
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 210 γρ. νερό
- 1 γρ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ξίδι
- νισεστέ για το άνοιγμα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
- 5 κ.σ. λευκό ξύδι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. χοιρινό καπνιστό
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα
- 160 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι στον κάδο ενός μίξερ, δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο, ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να φτιαχτεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
- Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια μας, να πάρει μια μαλακή υφή, την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια και τα αφήνουμε, σκεπασμένα να ξεκουραστούν όση ώρα φτιάχνουμε τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη, προσθέτουμε το λευκό ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και αποσύρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Για τη γέμιση. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το καπνιστό χοιρινό σε κυβάκια και χοντροκόβουμε τα κάστανα και το κατσικίσιο τυρί.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να ξεκινήσει να βγάζει τα αρώματα του.
- Μεταφέρουμε το χοιρινό και τα κάστανα στο μπολ με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αβγό και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Σε ένα καθαρό πάγκο ανοίγουμε τα 3 κομμάτια της ζύμης, με την βοήθεια του νισεστέ, τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο, στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου 26 εκ., λαδώνοντας και το κάθε ένα φύλλο ξεχωριστά.
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, τοποθετούμε το κατσικίσιο τυρί και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σαν γείσο, σχηματίζοντας μία ανοιχτή πίτα.
- Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε χαμηλά για 60-65 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
60-65'
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΥΚΟΛΗ
Προτεινόμενες Συνταγές








