Αλμυρό γαλακτομπούρεκο

με χοιρινό και μανιτάρια

Αλμυρό γαλακτομπούρεκο
4,6

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

ΖΥΜΗ

ΓEΜΙΣΗ

  • 100γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον σε μικρά κυβάκια 
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, σε φετές
  • 400 γρ. μανιτάρια 
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 150 γρ. Αλλατίνη σιμιγδάλι ψιλό διπλής άλεσης
  • 200 ml γάλα 
  • 250 γρ. κασέρι τριμμένο 
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 4 αβγά, μεσαία
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο 
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά 
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το φύλλο κρούστας, πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το ηλιέλαιο, μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10’.
  2. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 8 μέρη και ξεκινάμε να τα ανοίγουμε με τον πλάστη δημιουργώντας χοντρές τετράγωνες μερίδες ζύμης περίπου 10×10εκ. η κάθε μία.
  3. Βουτάμε κάθε μερίδα ζύμης στο ηλιέλαιο και μετά τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη.
  4. Στο τέλος, τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ½ ώρα.
  5. Τις στραγγίζουμε και αφού έχουν αποκτήσει ελαστικότητα, τις ανοίγουμε με πλάστη σε όσο λεπτό φύλλο θέλουμε.
  6. Για τη γέμιση, σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το χοιρινό.
  7. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το σιμιγδάλι.
  8. Αφού πάρουν μια καλή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
  9. Απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας σε ένα ταψί λαδώνοντας ενδιάμεσα.
  10. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα τσαλακωμένα λαδώνοντας με ένα πινέλο το κάθε φύλλο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45’ περίπου.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

50'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

45'
ΜΕΡΙΔΕΣ

10
ΔΥΣΚΟΛΗ