photo alexandros papandreou

Τάρτα με μανιτάρια

και μπλε τυρί

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Τάρτα με μανιτάρια
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. ασπρομανίταρα
  • 250 γρ. brown μανιτάρια
  • 50 γρ. μανιτάρια porcini, αποξηραμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ πράσο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. μπλε τυρί, χοντροκομμένο
  • 125 γρ. γάλα πλήρες
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό μεσαίο
  • 1 κρόκο από μεσαίο αβγό
  • 150 ml βραστό νερό

Για την τάρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την τάρτα: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να πάρουν την υφή θρυμματισμένης ψίχας.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο, το νερό, χτυπάμε και μόλις αρχίζει να παίρνει τη μορφή ζύμης, αποσύρουμε από τον κάδο.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καθαρό και στεγνό πάγκο, τυλίγουμε σε μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη, λίγο μεγαλύτερη από τις διαστάσεις την ταρτιέρας, ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά, τα αφαιρούμε και την απλώνουμε προσεκτικά σε μια ταρτιέρα 23×23 εκ. δημιουργώντας ένα γείσο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20-22 λεπτά, τοποθετώντας πάνω στην ταρτιέρα μια λαδόκολλα με ειδικά βαρίδια ή φασόλια για βάρος.
  6. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
  7. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό, τα porcini και αφήνουμε να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.
  8. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο να κάψει καλά.
  9. Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 4-5 λεπτά.
  10. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  11. Ρίχνουμε τα porcini μαζί με το νερό -στο οποίο μούλιαζαν- και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι εξατμιστεί το νερό.
  12. Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και το μισό μπλε τυρί.
  13. Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αυγό, τον κρόκο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και με ένα σύρμα χειρός τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  14. Απλώνουμε στην τάρτα το μίγμα με τα μανιτάρια, περιχύνουμε προσεχτικά το μίγμα κρέμας-αυγών και προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο μπλε τυρί.
  15. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις, για 16-18 λεπτά.
  16. Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

36-40'
ANAMONH

60'
ΜΕΡΙΔΕΣ

6
ΜΕΤΡΙΑ