ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. ασπρομανίταρα
- 250 γρ. brown μανιτάρια
- 50 γρ. μανιτάρια porcini, αποξηραμένα
- 1 κρεμμύδι
- ½ πράσο
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 100 γρ. μπλε τυρί, χοντροκομμένο
- 125 γρ. γάλα πλήρες
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αβγό μεσαίο
- 1 κρόκο από μεσαίο αβγό
- 150 ml βραστό νερό
Για την τάρτα
- 250 γρ. Αλλατίνη Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, κοσκινισμένο
- 125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρόκο μεσαίου αυγού
- 2 γρ. αλάτι
- 50 γρ. κρύο νερό
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για την τάρτα: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να πάρουν την υφή θρυμματισμένης ψίχας.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, το νερό, χτυπάμε και μόλις αρχίζει να παίρνει τη μορφή ζύμης, αποσύρουμε από τον κάδο.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καθαρό και στεγνό πάγκο, τυλίγουμε σε μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη, λίγο μεγαλύτερη από τις διαστάσεις την ταρτιέρας, ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά, τα αφαιρούμε και την απλώνουμε προσεκτικά σε μια ταρτιέρα 23×23 εκ. δημιουργώντας ένα γείσο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20-22 λεπτά, τοποθετώντας πάνω στην ταρτιέρα μια λαδόκολλα με ειδικά βαρίδια ή φασόλια για βάρος.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό, τα porcini και αφήνουμε να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο να κάψει καλά.
- Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 4-5 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Ρίχνουμε τα porcini μαζί με το νερό -στο οποίο μούλιαζαν- και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι εξατμιστεί το νερό.
- Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και το μισό μπλε τυρί.
- Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αυγό, τον κρόκο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και με ένα σύρμα χειρός τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
- Απλώνουμε στην τάρτα το μίγμα με τα μανιτάρια, περιχύνουμε προσεχτικά το μίγμα κρέμας-αυγών και προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο μπλε τυρί.
- Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις, για 16-18 λεπτά.
- Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
36-40'
ANAMONH
60'
ΜΕΡΙΔΕΣ
6
ΜΕΤΡΙΑ