photo alexandros papandreou

Τάρτα καραμέλα-φιστίκι

με Soft Kings Salted Caramel

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Τάρτα καραμέλα-φιστίκι
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

Για την κρέμα καραμέλας

  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. κρέμα γάλακτος, ζεστή
  • 45 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. γλυκόζη
  • 95 γρ. φιστίκια, αλατισμένα και χοντροκομμένα

Για την γκανάζ σοκολάτας

  • 170 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το topping

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση. Σε ένα multi τοποθετούμε τα Soft Kings και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν τελείως.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα Soft Kings, το αλεύρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν την υφή ψίχουλων.
  3. Προσθέτουμε το αβγό, το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά αλεύρι.
  4. Απλώνουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή ταρτιέρα 24 εκ., μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  6. Για την κρέμα καραμέλας. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη μαζί με τη γλυκόζη και αφήνουμε να λιώσει μέχρι να γίνει καραμέλα.
  7. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος.
  8. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο κατσαρολάκι με την καραμέλα και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να πάρει την υφή σάλτσας.
  9. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μείγμα.
  10. Ρίχνουμε τα φιστίκια peanuts, ανακατεύουμε καλά, την απλώνουμε στην τάρτα και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά να κρυώσει καλά.
  11. Για την γκανάζ σοκολάτας. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί καλά.
  12. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, την αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει και με μία μαρίζ ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  13. Αφαιρούμε την τάρτα από το ψυγείο, απλώνουμε την γκανάζ και μεταφέρουμε πάλι στο ψυγείο για άλλες 1½-2 ώρες να παγώσει καλά.
  14. Για τη σαντιγί. Στον κάδο ενός μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη σαντιγί.
  15. Για την καραμέλα. Τοποθετούμε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει μέχρι να γίνει καραμέλα.
  16. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε να κρυώσει και την σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
  17. Αφαιρούμε την τάρτα από το ψυγείο και στολίζουμε με ωραίες ροζέτες από την σαντιγί και τα σπασμένα κομμάτια καραμέλας.
  18. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

25'
ANAMONH

2½-3 ώρες
ΜΕΡΙΔΕΣ

6-8
ΜΕΤΡΙΑ