ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος, κρύο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. κονιάκ
- 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 750 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. Αλλατίνη baking powder
Για το ψήσιμο
- 3 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 2 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε το κρύο βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ασπρίσει και να γίνει λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο και να έχει την ίδια αφράτη υφή.
- Ρίχνουμε τη βανιλίνη, τον κρόκο, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 1 λεπτό.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη που να ξεκολλάει εντελώς από το μίξερ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 30-35 γραμμαρίων, τα πλάθουμε σε κορδόνια, και τα τυλίγουμε, δίνοντας το σχήμα ενός τελικού σίγμα.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνειά τους με τους κρόκους -που προηγουμένως έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με νερό.
- Μεταφέρουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
25'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
20'-25'
ANAMONH
30'
ΜΕΡΙΔΕΣ
40-42
ΕΥΚΟΛΗ