
Κρέμα κολοκύθας με σοταρισμένα μήλα σε ποτήρι
με Soft Kings Salted Caramel
από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
ΥΛΙΚΑ


Υλικά
- 2 συσκευασίες Αλλατίνη Soft King Salted Caramel
Για την κρέμα κολοκύθας
- 300 γρ. γάλα πλήρες
- 290 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 6 κρόκοι, από μεσαία αβγά
- 115 γρ. καστανή ζάχαρη
- 45 γρ. corn flour
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
- ¼ κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το topping
- 2 μήλα
- 1 κ.γλ. βούτυρο
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 γρ. κονιάκ
- 60 γρ. χυμό πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τον πουρέ κολοκύθας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρές φέτες, την βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα -χωρίς να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε την κολοκύθα σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να πάρει την υφή πουρέ.
- Για την κρέμα κολοκύθας, σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί το μείγμα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, την καστανή ζάχαρη, το corn flour, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα στο μπολ, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός για να μην ψηθούν οι κρόκοι, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα πάλι μέσα στο κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα και μεταφέρουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1-1½ ώρα.
- Πριν σερβίρουμε την κρέμα κολοκύθας, την ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ και την χτυπάμε με το φτερό μέχρι να πάρει μία βελούδινη υφή.
- Για το topping, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μήλα σε κυβάκια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3-4.
- Πασπαλίζουμε με τη καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γλασάρει το μήλο.
- Σε ατομικά ποτήρια χοντροσπάμε τα Soft Kings, βάζουμε μια στρώση από την κρέμα κολοκύθας και τέλος το σοταρισμένο μήλο και σερβίρουμε. Αναλόγως το μέγεθος του ποτηριού παναλαμβάνουμε τις στρώσεις.

10'

6 ώρες

4-6

