photo alexandros papandreou

Κρέμα κολοκύθας με σοταρισμένα μήλα σε ποτήρι

με Soft Kings Salted Caramel

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Κρέμα κολοκύθας με σοταρισμένα μήλα σε ποτήρι
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Υλικά

Για την κρέμα κολοκύθας

  • 300 γρ. γάλα πλήρες
  • 290 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 6 κρόκοι, από μεσαία αβγά
  • 115 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 45 γρ. corn flour
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το topping

  • 2 μήλα
  • 1 κ.γλ. βούτυρο
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 60 γρ. χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τον πουρέ κολοκύθας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρές φέτες, την βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα -χωρίς να πάρει χρώμα.
  3. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε την κολοκύθα σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να πάρει την υφή πουρέ.
  4. Για την κρέμα κολοκύθας, σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί το μείγμα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, την καστανή ζάχαρη, το corn flour, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
  6. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα στο μπολ, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός για να μην ψηθούν οι κρόκοι, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα πάλι μέσα στο κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
  9. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα και μεταφέρουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1-1½ ώρα.
  10. Πριν σερβίρουμε την κρέμα κολοκύθας, την ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ και την χτυπάμε με το φτερό μέχρι να πάρει μία βελούδινη υφή.
  11. Για το topping, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  12. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μήλα σε κυβάκια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3-4.
  13. Πασπαλίζουμε με τη καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.
  14. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γλασάρει το μήλο.
  15. Σε ατομικά ποτήρια χοντροσπάμε τα Soft Kings, βάζουμε μια στρώση από την κρέμα κολοκύθας και τέλος το σοταρισμένο μήλο και σερβίρουμε. Αναλόγως το μέγεθος του ποτηριού παναλαμβάνουμε τις στρώσεις.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

10'
ANAMONH

6 ώρες
ΜΕΡΙΔΕΣ

4-6
ΕΥΚΟΛΗ