photo alexandros papandreou

Κολοκυθόπιτα με σπιτική ζύμη

από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Κολοκυθόπιτα με σπιτική ζύμη
4,7

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Για το παραδοσιακό φύλλο

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη
  • 2 πράσα
  • 100 γρ. μπέικον
  • 80 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 160 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 160 γρ. γιαούρτι
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 2 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις στον κάδο ενός μίξερ, δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο, ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
  3. Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια μας, για να πάρει μια μαλακή υφή, κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ένα ταψί με μια πετσέτα, να ξεκουραστούν όση ώρα φτιάχνουμε τη γέμιση.
  4. Για τη γέμιση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  5. Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε με ένα μαχαίρι την κολοκύθα σε κύβους, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά.
  7. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  8. Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής τα πράσα, το μπέικον και τα σοτάρουμε καλά.
  9. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί αποσύρουμε το πράσο από το τηγάνι, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, το κασέρι, το γιαούρτι, τα αβγά, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  10. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και ανοίγουμε με έναν πλάστη τα κομμάτια της ζύμης σε λεπτά φύλλα.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, πάνω-κάτω στις αντιστάσεις.
  12. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά, περιμετρικά στην φόρμα και τα αφήνουμε να προεξέχουν.
  13. Γεμίζουμε τη φόρμα με τη γέμιση, κλείνουμε καλά με τα φύλλα που προεξέχουν και μεταφέρουμε στον φούρνο για 50-55 λεπτά.
  14. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

35'
MAΓΕΙΡΕΜΑ

50'-55'
ΜΕΡΙΔΕΣ

4-6
ΕΥΚΟΛΗ