ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 40 γρ. κονιάκ
- 125 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 140 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ κανέλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 750 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. Αλλατίνη Baking Powder
Για το σερβίρισμα
- 500 γρ. τριμμένο καρύδι
- 300 γρ. μέλι ανθέων
- 400 γρ. κουβερτούρα bitter, λιωμένη
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. μέλι ελάτου
- Φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρύφαλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι: το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκάλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
- Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Στο κάδο του μίξερ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι, διαλύουμε μέσα την σόδα ανακατεύοντας καλά να αφρίσει. Έπειτα τα προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, προσθέτουμε τα υγρά από το μίξερ και ανακατεύουμε με τα χεριά το μείγμα για πολύ λίγο, να μην δουλευτεί πολύ η ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Με τα χέρια μας πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε κάθε μελομακάρονο κάνουμε σχέδιο με το πιρούνι, στο πάνω του μέρος, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 o C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν σχετικά τραγανά.
- Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τα βυθίζουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτά.
- Σερβίρουμε είτε τοποθετώντας τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μέλι ανθέων και το τριμμένο καρύδι, είτε βυθίζοντας τα μελομακάρονα στην bitter σοκολάτα και πασπαλίζοντας τα με το τριμμένο καρύδι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
15'-20'
MAΓΕΙΡΕΜΑ
20'-25'
ANAMONH
30'
ΜΕΡΙΔΕΣ
20-24
ΜΕΤΡΙΑ