Παραδοσιακή χορτόπιτα

με τσουκνίδα και σέσκουλα

vegeterian
Παραδοσιακή χορτόπιτα
4.5

Μοιράσου το

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 750 γρ. Αλλατίνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 340 ml νερό (χλιαρό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ξίδι

Γέμιση

  • 500 γρ. τσουκνίδα σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. σέσκουλα σε μικρά κομμάτια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα μέτρια ψιλοκομμένα
  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 8 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το χωριάτικο φύλλο, δημιουργούμε έναν κρατήρα με το αλεύρι, στο κέντρο του βάζουμε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ξεκινάμε να τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα δάχτυλά μας, είναι έτοιμη.
  2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά, ώστε να γίνει εύπλαστη.
  3. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 2 μέρη και ξεκινάμε να ανοίγουμε με τον πλάστη ένα–ένα τα φύλλα ρίχνοντας αλεύρι πάνω στον πάγκο.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα πράσινα λαχανικά με το ελαιόλαδο, τα αβγά και το αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα.
  5. Αφού δημιουργηθεί το μείγμα, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεσαίο ταψί (περίπου 30 εκ.) και απλώνουμε 1 φύλλο αλευρωμένο και λαδωμένο.
  6. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και βάζουμε από πάνω άλλο 1 φύλλο, λαδωμένο και αλευρωμένο και αυτό.
  7. Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε σε μερίδες, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

20'
ΨΗΣΙΜΟ

60'
ΜΕΡΙΔΕΣ

10
ΜΕΤΡΙΟ